Ekskursija į Registro Centrą


Vakar mane palydėjo kolegai i Juridiniu Asmenų Registro Centrą. Šios įstaigos pirmam aukšte tai Vilniaus Miesto Registro Filialas ir antram ir trečiam aukšte Registro Centro Juridinio Asmens Baze. Atvažiavome penkiese i centrą ir mus sutiko ir aprodė dvi administratores. Iš pradžių matėme kaip žmones registruoja savo juridine veikla. Man primine kaip Amerikoje yra registruojama masina (tik Lietuvoj daug sklandžiau ir greičiau viskas darėsi). Matėme kaip vienas vyras atvažiavo pakeisti kažkokios įstaigos vadovo vardą. Greitai prie langelio sekretore sutvarkė jo duomenis, ir vyras nuėjo i kasa sumokėti už paslaugas. Toliau mus nuvedę į antra ir trečią aukštą. Čia išmokom kaip vyksta visas priėmimas visu dokumentu iš visu filialu Lietuvoj. Kai kurie darbininkai informacija įrašo i kompiuteri, kiti su finansine ataskaita dirba, vyksta archyvavimas, ir daug tyrinėjimo. Man pakliuvo i aki kad keletą dalyku labai apsunkino sistema. Nors retas įvykis, mums Direktore parode naujai gauta Juridinio Asmens įsteigimo prašymą. Šiame prašyme Notaras sudėjo ir patvirtino visus dokumentus. Arčiau pasižiūrėję, mes matėme kad prašymo lapuose tas pats žmogus pažymėtas kaip prezidentas, tai ir dalyvis, ir vice-prezidentas ir tt. Pirmas dokumentas skelbia kad juridinis asmuo buvo asociacija, ir ant kitu dokumentu skelbia kad tai buvo vėl visai kitokia grupe. Vienu žodžiu visa informacija buvo neaiški ir visos įtrauktos partijos (notaras, registras, tas pats „prezidentas“) tiktai laika sugaišino.

Man taip pat krito i aki pati galutini registravimo darbą. Mes matėme kaip viena moteris sujungia visus duomenis ir įveda i kompiuteri su bar kodais, unikalias skaičiais, ir kita klasifikavimo informacija. Kai šia sujungta informacija suvesta i elektronini portalą, ja galima lengviau ir efektyviau naudotis. Matėme kad jos kabinete visi stalai buvo apkrauti su popieriais kuriuos jai dar reikėjo įvesti į šį portalą. Taip pat sužinojome kad net 5 kiti žmones dirba ta pati darbą, ir taip pat apkrauti. Kas stabdo darbą? Iš esmes ne tik vienas dalykas trukdo eiga. Žmones kurie išpildę dokumentus pateikti i registravimo centrą (tai buhalteriai ar notarai) jiems lengviau surinkti visa informacija ir įrašyti su ranka nei naudotis elektronine sistema (kur taip ar taip informacija turės buti įvesta). Jei iš pradžių juridinis asmuo nori pradėti veikla ir informacija iš pradžių pateiktu elektroniniu būdu, tai kada atsiras Vilniaus registro centre pas ta apkrauta moterį, jei nereikės valanda sėdėti mėginti suprasti ką su ranka žmogus buvo parašęs, tikrinti ar visa informacija atitinka, ir aplamai gaišinti laika vesdama informacija į sistema kur pati organizacija butu turėjus sugebėti pati daryti. Paklausius kiek žmonių dirba ta pati darbą Direktore atsake kad net kai kuria informacija i specialia elektronine programa kur informacija butu lengviau galima naudoti. Mane taip pat stebino tai kad jau Lietuva yra padarius įstatymą kur žmones norėdami juridinio asmens statusą turi būtinai šią informacija pateikti naudojanti ta elektronine forma, deja vis vien žmones su ranka rašo ir teikia informacija.

Aplamai Juridinio Asmens Registru Centras man paliko gera įspūdi. Pats pastatas naujai pastatytas ir gražiai europietiškai įrengtas. Buvome priimti susirinkimo kambarį, ir maloniai pavaisinti kava ir lietuviškais šokoladais. Matosi kad Lietuvos registravimo sistema bręsta ir vadovai taikosi prie sistemos ir gerina veikla tuo pačiu metu. Kaip žvelgiant man iš Amerikietiškos puses, įdomu išmokti kaip registravimo sistema vystosi, ir kokie netikėtini dalykai kliūna eiga. Mane skatina galvoti apie kaip Amerika registruoja juridinius asmenis ir nekilnojama turtą, ir duoda proga tobulinti mano supratima.

No comments:

Post a Comment