Nekilnojamo Turto Kadastras ir Registras

Nekilnojamo turto kadastro, Nekilnojamo turto registro ir turto vertinimo padaliniai – seniausia ir labiausiai išplėtota Registrų centro dalis.

Registrų centro nekilnojamojo turto kadastro ir registro padalinių svarbiausias uždavinys – administruoti kadastro ir registro sistemą, tvarkyti integruotą kompiuterinį duomenų banką, užtikrinti savininkams teisių į nekilnojamąjį turtą valstybės garantijas.

Pagrindiniai Nekilnojamojo turto registro plėtros veiksniai – nekilnojamojo turto restitucija, valstybinio turto privatizavimas, naujos statybos bei esamų statinių rekonstrukcija. Integruoti, išsamūs ir teisinį statusą turintys nekilnojamojo turto kadastro ir registro duomenys yra gyvybiškai svarbūs šiems procesams.

Pažymėtina, kad parengimo registruoti darbus (kadastrinius matavimus, individualų vertinimą) Registrų centro specialistai atlieka lygiavertėmis sąlygomis konkuruodami su privačiais matininkais ir vertintojais.

Ne kartą buvo teigiamai vertinami ir kiti nekilnojamojo turto kadastro ir registro duomenų bazės technologiniai ir programiniai sprendimai. Daugiatikslė nekilnojamojo turto registro duomenų informacinė sistema pripažinta viena pažangiausių Rytų ir Centrinėje Europoje. Lietuviškoji informacinė sistema dar prieš įstojimą į ES buvo įtraukta į pažangiausių Europos šalių bendrą projektą EULIS (Europos Sąjungos nekilnojamojo turto informacinė sistema).

2003 metais Registrų centro nekilnojamojo turto vertintojai, pasinaudoję registro duomenų baze ir išsamiai išanalizavę sandorių rinką, atliko pirmąjį masinį žemės vertinimą bei sudarė vidutinių žemės rinkos verčių žemėlapius. Už šį darbą jie pelnė Tarptautinės turto vertintojų mokesčiams organizacijos apdovanojimą. Už sukurtą masinę nekilnojamojo turto vertinimo sistemą 2007 metais prestižiniu apdovanojimu „Excellence in Valuation“ Registrų centrą apdovanojo tarptautinis Pajamų reitingavimo ir vertinimo institutas (Institute of Revenues, Rating & Valuation).

Svarbiausios Registrų centro funkcijos tvarkant nekilnojamojo turto kadastrą ir registrą:

registruoti nekilnojamuosius daiktus, daiktines teises į juos ir juridinius faktus;

atlikti nekilnojamojo turto kadastrinius matavimus;

atlikti kadastrinių matavimų bylų patikrą ir įvesti duomenis į kadastro duomenų bazę;

organizuoti ir atlikti nekilnojamojo turto rinkos tyrimus;

atlikti individualų ir masinį nekilnojamojo turto vertinimą;

sudaryti ir publikuoti Nekilnojamojo turto kadastro ir verčių žemėlapius;

rengti ir publikuoti Nekilnojamojo turto registro ir nekilnojamojo turto vertinimo statistinius duomenis;

teikti valstybės institucijoms, fiziniams ir juridiniams asmenims Nekilnojamojo turto kadastro ir Nekilnojamojo turto registro duomenis, geoduomenis, žemėlapius ir rinkos tyrimo duomenis.

2 comments:

  1. Čia tokia informacija turėtų būti pateikiama viešai, gal kokiuose portaluose. Pats daug laiko sugaišau kol suradau šitą sąrašą.. Bet kokia operacija susijusi su nekilnojamu turtu reikalauja įvairių dokumentų, registracijų, nesvarbu ar tai parduodami butai siauliuose, ar tiesiog nuoma kur nors Vilniaus centre, visada reikia viską tvarkingai dokumentuoti, pasirašyti sutartis.. I Registrų centro, kadastro paslaugos taip pat pasitelkiamos..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nejuokauk, kas tau tokią vertingą info dalins - NT įmonėms neapsimokės tai, totalus minusas bus, todėl normalu, kad cenzuruos. Žinoma, esti dar keletas sąžiningų, neseniai konsultavausi su veikmės NT, kurie labai maloniai pasidalino informacija kaip susitvarkyti dokumentais. Tad tokios info vargu ar rasi, tačiau paklausinėjus sužinoti visad galima :)

      Delete